Tag Archives: VMware Server

Guest under VMware Server on Win 7 Cannot Network

While running VMware Server 2.0.2-203138 on Windows 7, I experienced the following issue:

  • Installed guests assigned to VMnet0 can not ping or access any hosts aside from other VMware guests.
  • My NIC is a: Realtek RTL8168C(P)/8111C(P) Family PCI-E Gigabit Ethernet NIC (NDIS 6.20)
  • In the NIC properties, the VMware Bridge Protocol is enabled.

Guests could see each other and communicate on VMnet0, but cannot ping the host or anything beyond the host.

In Windows 7’s Network and Sharing center, only NIC is listed under “Internet Access”, and VMnet1 and VMnet8 are listed under “No network access,” but this seems to be normal.

From the Start menu, I opened Manage Virtual Networks, and the Summary page told me VMnet0 was supposed to automatically bridge to some adapter.  Apparently, it wasn’t doing so.

At the Host Virtual Network Mapping tab, I was able to specify that I wanted VMnet0 to use the Realtek NIC.

After clicking Apply/OK and waiting a bit for VMware and the guests to figure out just what in tarnation had just changed, guest networking began working as expected.

Within my Solaris 10 guest, I then created /etc/resolv.conf, added the two Google DNS servers, and copied /etc/nsswitch.dns to /etc/nsswitch.conf:

# touch /etc/resolv.conf
# vi /etc/resolv.conf

Add the text:

search myhouse.net
nameserver 192.168.0.1 # my router
nameserver 8.8.8.8 # google
nameserver 8.8.4.4 # google

And lastly:

# cp nsswitch.dns nsswitch.conf

Done!